Valikko

8 sarjaa, 8 tehtävää, 8 viikkoa kurssi

06.09.2018 12:29:56 Koski Paula

 

1. Osa sarjasta 8 viikkoa, 8 tehtävää

 

Hyötyliikunta, mistä aloittaa?

 

Ihminen on luotu liikkumaan. Kehossamme on yli 600 sitä liikuttavaa lihasta, jotka kaipaavat liikettä joka päivä. Eivätkä pelkät lihakset tarvitse liikettä vaan myös jänteet, luusto, aivot sekä sisäelintenkin hyvän aineenvaihdunnan ja toiminnan ylläpito. Ihmisten geenit, hormoonit ja hermostojärjestelmä tarttee liikuntaa toimiakseen normaalisti, vaikkei tätäkään ihan heti muista tai huomaa.

Liike ja liikunta vähentävät useiden sairauksien puhkeamista esim. diabetes. Liikunta parantaa itsetuntoamme, stressinsietokykyä sekä oppimiskykyä. Onkin suositeltavaa ottaa pieni happi hyppely ennen vaativaa tekemistä, sillä aivot reagoivat liikuntaa lisäten hormooneita verenkiertoon jotka auttavat sinua keskittymään.

Liikunta vaikuttaa myös unen laatuun, immuunitoimintaan sekä mieliala paranee. Monesti ennen lenkille lähtöä asiat voivat painaa mieltä tai olet kiukkuinen, mutta reipas kävelylenkki ulkoilmassa tekeekin ihmeitä. Itselläni monesti on käynyt näin että mieli paranee ja ajattelee paljon selkeämmin asioita. Asiat aivoissa niinsanotusti loksahtaa itsestään paikalleen tai ajatus kulkee paremmin.

 

Punttisalille, jumpalle vai lenkille?

 

Muutama ohjenuora ennenkuin aloitat:

 

Mietippä kuinka monta tuntia päivässä istut? Mitä voisit tehdä toisin?

Voitko vähentää istumista tai lisätä hyötyliikuntaa joka päivä aina enemmän kuin edellisenä päivänä. Pienistä teoista tulee isompi hyöty ja ennenkaikkea tapa liikkua myös vapaa ajalla kuin töissäkin. Se että käyt 3 x viikossa esim. jumpalla ja muut ajat olet passiivinen, en sano että jumpat menevät hukkaan vaan tuplaat hyödyt liikkumalla niitten välissäkin, ole aktiivinen päivittäin. Puhelimessa puhuessa voit kävellä, jätä auto vähän kauemmaksi kaupan pihassa, käy pyörällä kaupassa kun voit.

 

Me tarvitsemme vähintään 9000 askelta päivässä jotta siitä hyötyisi mm. painonpudotuksessa. Jumpat ym. ovat hyvä lisä näihin askeleisiin. Osta askelmittari ja seuraile askeleitasi. Jos se jää reilusti alle mieti mitä voit tehdä lisää että askelmäärä täyttyisi? Tai jos sinulle tulee jo töissä askeleet täyteen niin muista että työajan ulkopuolella pitää sinun pitää huolta lihaksistasi että jaksat sitten koko työpäivän kävellä tämä tarkoittanee että pitkät lenkit ei enää sinua hyödytä vaan sinun täytyy suunnata katse lihaskuntoa kehittäviin juttuihin esim. kuntosalille. Sillä liiallinen kestävyyden tekeminen kuluttaa sinun lihaksiasi vain enemmän.

 

Hyötyliikunta on myös palauttelevaa lihaksille, sillä työnkuormitus ei ole suuri ja lihakset tekee kuintenkin töitä, mutta vain palauttelevalla kannalla. Itse tavoittelevana treenaajana koiran kanssa lenkkeily kuuluu palauttelevaan lenkkiin. Tässä huomasinkin kun tiineenä oleva koirani ei jaksanut loppuvaiheessa enää kävelläkään pitempiä lenkkejä, miten oma kroppa siihen reagoi niin huomasin sen arkielämässä. Olin kankeampi, vireystila laski aamusta, kipuiluja tuli enemmän. Koiran kanssa lenkkeilyn hyöty tuli hyvin esille ja koska siitä on tullut tapa niin eihän sitä yksin voinut käydä pidemmällä lenkillä. Eli tässäkin olisi itselläni ollut kehittämisen paikka. Eli aina on kehitettävää, emme koskaan ole valmiita ja onneksi emme.

Eli mieti omaa tilannetta, mitä voit tehdä toisin, missä voit sparrata enemmän? Ota niistä koppi ja lähde tekemään asioita mitä tuli mieleen. Tee se nyt ja nauti matkasta.

 

Ajankohtaista

Kaikki uutiset