Valikko

8 sarjaa, 8 tehtävää, 8 viikkoa kurssi, 4 sarja: ravinto

27.09.2018 7:20:32 Koski Paula

 

Ravinto:

 

Me kaikki tiedämme miten, mitä ja milloin pitää syödä. Käytäntöön laittaminen vain on vaikeaa eri elämäntilanteen takia. Meillä on kiirettä, laiskuus iskee, liian suuri nälkä iskee kun ruokailuvälit pitkitty, sopivaa ruokaa ei ole jääkaapissa, juhlat juhlien perään tai palavereita paljon päivässä, mielialat vaihtelee ym. ym. Lista on pitkä ja kun jokaiseen kohtaan meidän pitäisi perehtyä ja kitkeä niitä pois tulee stressiä ja kierre jatkuu.

 

Mediassa on paljon tietoa ravinnosta ja erilaisesta ” dieteistä”. Toinen kirjoittaa toisella tavoin ja toinen toisin. Menemme sekaisin ja kuljemme aina sitä tietä mikä juuri nyt on valloillaan. Pitää aina muistaa että kaikilla on eri elämäntilanne, jokaisella oma tyyli ravinnossa. Mikä sopii toiselle ei pakosta sovi sinulle. Tähän pitää oma tie löytää, mikä on juuri sinulle sopiva. Mikä on juuri sinulle oikea kohta ruokavaliossa laittaa kuntoon. Sinun pitää muistaa myös ettei kaikkea tarvitse yhtäaikaa tehdä vaan pienin askelin. Aloita esim. ruokailurytmillä jossa on pääruokia kolme päivässä sekä kaksi välipalaa. Tiedät varmaan että näin kuuluu ollakin, mutta joskus vain jokin pääruoka vaihdetaan välipalan välipalaksi.

 

Älä kiellä itseltäsi mitään vaan lisää ruokavalioon niitä hyviä juttuja. Tee ruoka itse mahdollisimman pitkälle, laita lautaselle väriä, riittävästi ruokaa, jonka syöt rauhallisesti nauttien ilman digilaitteita ym. monipuolista ruokaa, kana ja riisi rupeaa jossain vaiheessa tökkimään, vaan lihaa eri muodoissa. Kun menet kauppaan osta sieltä useampaa lajia, osta ja suunnittele etukäteen ruokalistaa. Nykyään kaupat ovat auki aamusta iltaan jolloin voi joka päivä käydä kaupassa, eletään ruoassa päivä kerrallaan. Kun käymme kaupassa usein tulee matkaankin useammin niitä ns. kiellettyjä aine- osia sillä houkutus on suuri ja emme pysty vastustamaan esim. karkkihyllyjä. Meillä on aina ns. tekosyy miksi voimme ostaa sen suklaa patukan. Hyvä on muistaa ostaa sieltä kaupasta niitä kasviksia pakkaseen, salaattia, lihaa monipuolisesti, hedelmiä ym. tarjolle sillä tyhjästä on vaikea nyhjästä niinkuin sanotaan.

 

Ravinto ei ole mitään rakettitiedettä, puhtaalla luonnollisella ruoalla pääset pitkälle. Mitä vähemmän sitä on käsitelty sitä parempaa se on. Aineosaluetteloita on välillä hyvä katsoa ja lukaista. Jos sinulla on kaksi vaihtoehtoa jossa toisessa on valtava määrä luetteloa ja toisessa puolet vähemmän tiedät varmaan kumman valitset. Toki niitä sattumiakin saa sinne koriin mennä kun muistat että ne sattumat ei ole jokapäiväiseen käyttöön ja extra annoksia. Liian tiukkaa linjaa ei kannata vetää itselleen sillä pitemmän päälle se lankeaa kohtaloksi.

 

Ravinnosta sinun pitää saada energiaa eikä sen pidä ruveta väsyttämään. Tunnustellaan omaa olotilaa, mietitään joskus että miksi esim. tuli syötyä itsensä ihan ähkyyn, jonka jälkeen väsyttää ja on vetämätön olo. Jos sen olisikin jakanut kahdelle aterialle olisiko se silloin sopivampi?

 

Entä miksi joka kauppa reissulla suklaalevy mukaan? Onko se totuttu tapa vai ilman sitä et pärjää? Mikä tunne, mikä olotila sinua vetää milloin syöt makiaa enemmän. Niihin kohtiin sinun täytyy keksiä keino. Jos esim. luet kirjaa ja käsi käy karkkipussilla, onko se totuttu tapa vai voisiko olla ilman?

 

Tai kun olemme syöneet sen suklaalevyn, tulee kauhea morkkis että tämä oli nyt tässä mätätään sitten kun en kerta kaikkiaan vaan pysty tähän. Ei vaan onneksi on seuraava päivä ja uudet tuulet, jatkat siitä mihin jäit, älä soimaa itseäsi vaan jatka matkaasi.

 

Älä siivoa ruokavaliotasi heti kerralla vaan pienin askelin että elimistö ehtii mukaan, laita tilalle ravintoa mikä on terveellisempää, koska joskus käy niin että menemmekin ojasta allikkoon luullen että tämä on nyt se oikea tie. Luota itseesi, kannusta itseäsi, älä soimaa, kehu itseäsi ja ennekaikkea nauti ruoasta, älä tee siitä vaikeaa vaan mahdollisemman simppeliä.

Syö:

 

Olen käytettävissä jos haluat tukea, apua tai neuvoa ruokavaliosi suhteen, juuri sinulle räätälöidyt paketit. Olen valmistunut ravintovalmentajaksi FAF:ta ja autan mielelläni sinua ravinto asioissa.

Ota rohkeasti yhteyttä.

 

Ajankohtaista

Kaikki uutiset