Valikko

8 sarjaa, 8 tehtävää, 8 viikkoa kurssi, 5. sarja uni

04.10.2018 22:08:27 Koski Paula

 

5. sarja uni:

 

Nuku itsesi terveemmäksi

 

Nuku enemmän ja paranna unesi laatua, sillä univaje kohottaa ylipainon riskiä sekä aikuisilla että lapsilla. Uni on aliarvostetuin terveyden ja hyvinvoinnin parantamisen ja rasvanpolton nopeuttamisen keino. Sillä tiedämmehän että väsyneenä emme jaksa miettiä loppuun asti ruoan valmistusta vaan teemme mitä äkkiä saadaan kaapista laitettua. Myös makiat uppoaa herkemmin kun olemme väsyneitä. Stressaantuneeseen kehoon uni on paras asia mitä sille voi antaa, koska uni tiputtaa stressihormooni kortisolin määrää roimasti.

 

Mitä hyvä uni tarkoittaa?

Nukahdat nopeasti ja seuraavan kerran aukaiset silmät 8 tunnin jälkeen. Jos käyt vessassa yöllä mutta kuitenkin nukahdat helposti uudelleen, ei tämä häiritse palautumistasi.

Jatkuva pyöriminen, useat vessatauot ja nukahtamisen vaikeus niiden jälkeen voivat siis vaikuttaa palautumiseen edellisen päivän rasituksista.

Mutta jos heräät virkeänä aamulla seuraavan päivän askareisiin, tiedät että olet levännyt ja palautunut yöllä riittävästi, olet saanut syvää unta tarpeeksi. Mieliala on virkeä koko päivän et tarvitse päiväunia. Ruokailusi on kuosissa ilman suurempia hairahduksia.

 

Kuinka vaalit hyvää unta?

Pyri siihen että menet samaan aikaan nukkumaan, heräät samaan aikaan. Ennen nukkumaan menoa tee itsellesi iltarutiinit millä saat itsellesi sopivan hiljentymisen tulevaan uneen. Laita elektroniset laitteet pois, himmennä valoja, syö iltapala jotka edistävät hyvää unta ja on sinulle sopivia. Iltarutiini on jokaiselle erilainen, mikä juuri sinulle toimii, kokeile. Liikunta auttaa myös hyvään uneen, rauhallista liikuntaa myöhään illalla tai vähän rankempaa aikaisemmin että ehdit palautua ennen nukkumaan menoa. Muista että stressaantuneena raskas liikunta on huonoksi. Lähde silloin luontoon kävelemään rauhallisesti ja siitä nauttien.

Myös meditaatio on hyvä rauhoittuminen yötä varten, hiljentyminen omat ajatukset lokeroihin ettemme niitä yöllä vatvo. Etsi itsellesi se mikä toimii ja näin vaalit hyvää untasi.

 

Uni vaikuttaa hormooneihin ja muihin toimintoihin

huono uni vaikuttaa kortisoliin jopa niin että kääntyy väärinpäin: illalla lisääntyy vaikka pitäisi vähentyä. Tämä vaikuttaa nukahtamiseen ja palauttavan unen laatu siirtyy aamuyön tunneille ja jää siksi vähäiseksi. Aamulla heräät väsyneenä.

 

Ilman unta ei ole kasvuhormonia, joka erittyy vain syvänunen vaiheessa, tämä hormooni lisää rasvanpolttoa, sen vähäinen eritys voi lisätä rasvan varastoitumista sekä ikääntymisen merkkejä voi tulla jo aikaisemmin.

 

Vaali unta, laita sille enemmän arvoa. Älä ota unesta pois päivän tekemisiä jatkuvasti vaan anna sille oma paikka ja jatka aamulla siitä mihin illalla jäit.

 

Unen tehtäviä on kognitiivisten toimintojen ja fyysisen hyvinvoinnin ylläpito. Univaje heikentää vastustuskykyä infektioille, kilpirauhashormonin eritystä vähentää ja sokerinsiedon heikkenemistä ja insuliiniresistenssiä.

Ilta saapuu hiljalleen,
tähdet tuikkii toisilleen.
Kuu kutsuu kulkemaan,
Nukkumatin maailmaan.

 

Hyviä yöunia ihan jokaiselle.

 

Ajankohtaista

Kaikki uutiset