Valikko

8 sarjaa, 8 tehtävää, 8 viikkoa kurssi, 6 sarja kehittävä treeni

11.10.2018 10:06:20 Koski Paula

 

Otetaanpa kertausta.

Ensiksi kerroin hyötyliikunnasta, mitä se on ja miten sitä voi lisätä.

Toisessa sarjassa kerroin monipuolisesta liikunnasta, lisätään liikuntasuorituksia ja kuinka monta kertaa viikossa liikutaan.

Kolmannessa sarjassa tavoiteiden määrittelystä kerroin miksi ja miten laitetaan täytäntöön.

Neljännessä sarjassa kerroin ravinnosta, mitä pitäisi tehdä ja milloin pitäisi syödä?.

Viidennessä sarjassa kerroin unen merkityksestä sen tehtävästä ja vaikutuksesta.

 

Kuudennessa sarjassa kerron kehittävästä treenistä. Mitä sinun pitäisi ottaa huomioon treenatessa.

Kehitystä ei tapahdu jos et treenaa riittävän kovaa, monipuolisesti, nousujohdanteisesti, säännöllisesti tai pidä taukoja ( lepo)

eli:

 

Treenaa riittävän kovaa, tämä ei tarkoita sitä että salilla pitäisi olla puolitoista tuntia, lisätään painoja koko ajan tai tehdään liikkeitä aina lihaksen väsymiseen asti vaan sitä että maltillisesti lisätään painoja ja siten että viimeiset toistot tuntuvat raskailta. Treenataan siten että koko lihas tekee työtä eikä vain siten että osa lihaksesta. Yllätä itsesi ja lisää painoja seuraavalla kerralla pikkuisen enemmän, jos tuntuu että puntti painaa älä anna vielä periksi vaan rutista muutama toisto vielä, voit yllättyä siitä että jaksatkin. Täten tiedät että seuraavalla kerralla pystyt lisäämään painoja. Älä siis tee aina samoilla painoilla työtä, haasta itseäsi välillä niissä liikkeissä jotka tuntuvat helpoilta tehdä. Samoilla painoilla viikosta toiseen ei kehitä lihasta vaan se tottuu kuormitukseen.

 

Treenaa monipuolisesti, tämä tarkoittaa että treenaat useampaa lihasta samalla treenikerralla. Liikkeet eivät saa olla pelkästään esim. reisi lihaksille vaan muutkin lihakset pitää saada liikettä ja kuormitusta. Liian monta liikettä yhdelle ja samalle lihakselle vain väsyttää sen ja muut uinuvat. Monipuolisuus tarkoittaa myös sitä että vaihtelet toisto määriä. Jos teet kauan 12 toiston sarjoja niin silloin hermostomme vähentää aktivoituvien lihaskudosten määrää tietoisesti ja osa lihaksistostamme laiskottelee. Joten toistojakin on aika ajoin hyvä vähentää ja samalla lisätä painojen määrää. Vaikka tekisitkin samoja liikkeitä, mutta teetkin vain 10 toistoa ja lisäät painoja niin tämäkin auttaa sinua kehittymään ja laitat lihakset aktiivisemmaksi.

 

Treenaa nousujohdanteisesti ja säännöllisesti kehityksesi auttamiseksi. Älä anna alitajunnan ottaa valtaa siitä että voit tehdä tämän treenin ns. pakkona eli teet treenin koska se lukee suunnitelmassasi tai jätä treeniä pois jos ei ole hyvä syy eikä myöskään ajatellen että nyt tänään teen pienimmillä painoilla kun ei vain huvita. Tällöin olisi hyvä pitää kunnollinen lepo päivä ja saada sitä motivaatiota sitten seuraavana päivänä sinne salille, jolloin saat siitä treenistä kaiken hyödyn irti.

Haasta itseäsi jatkuvasti, tee niitä asioita jotka vievät sinua eteenpäin, tee treeneistä mielekkäämpiä siten että otat haasteen itsellesi jokaisella kerralla. Mieti jo pukuhuoneessa tavoitteesi sille kerralle esim. keskityt kaikkiin liikkeisiin asenteella, teet liikkeet loppuun asti hyvällä tekniikalla.

Säännöllisyydellä pakotat itseäsi kovempaan työhön, lihakset saavat kuormitusta sopivassa ajassa, jolloin kun tehdään työ annat kroppasi levähtää ja sitten työ, niin kuormitus on sopiva jolloin lihaksesi ja kuntosi kasvaa.

 

Lepopäiviäkin tarvitaan viikossa, taukojakin voidaan ottaa silloin kun kroppa on väsynyt eikä ota enää kehitystä vastaan. Muistetaan että viikon kestävä flunssa ei vie kaikkea kehitystäsi nollaan tai jos töissä on kiireinen ajankohta eikä ehdi käydä salilla tai treenata muuta niin usein kuin ennen, ei se vie myöskään kehitystäsi pois mitä olet tähän mennessä tehnyt vaikka tekisitkin vain kaksi kertaa viikossa neljän sijasta. Nämä kuuluvat elämään ja niistä ei pidä ottaa stressiä. On hyvä ottaa esim. neljän viikon välein kevennetty viikko jolloin teetkin vähän iisimmin treenejä jolloin totut vaihtuviin elämäntilanteisiin etkä sen jälkeen lyö lekkeriksi vaan jatkat uudella innolla sitten kun elämä rauhoittuu.

 

Eli treenaa siten että kehityt ja tuet sillä tavoitettasi. Ota mukaan monipuolinen ravinto, oikeaan aikaan ja oikeita ruoka- aineita, muista levähtää ja pidä unen laadusta huoli. Enempi ei ole aina parempi vaan joskus on hyvä muistaa se laatu enemmän kuin sinne päin tekeminen, liian usein ja liikaa.

 

 

Liikunnallista syyslomaa ensi viikolla, nautitaan liikkumisesta koko perheen voimin.

 

Ajankohtaista

Kaikki uutiset