Valikko

8 sarjaa, 8 tehtävää, 8 viikkoa kurssi 7 sarja psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi

18.10.2018 18:51:43 Koski Paula

 

Psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi

 

Psyykkisellä hyvinvoinnilla tarkoitetaan kokemusta sinun kokemusta omasta hyvinvoinnistasi ja mielesi tasapainosta. Psyykkiseen hyvinvointiin vaikuttavat: uni ja lepo, ravitsemus, ihmissuhteet kuten myös tunteesi, liikunta, harrastukset sekä luovuus. Noudata terveellisiä elämäntapoja ja tee hyvältä tuntuvia asioita niin silloin huolehdit psyykkisestä hyvinvoinnistasi.

 

Hyväksy itsesi juuri sellaisena kun olet, älä soimaa itseäsi. Meissä kaikissa on omat virheemme ne seuraavat meitä vaikka menisimme maailman ääriin. Emmehän sano toiselle ihmiselle niitä asioita mitä itse itsestämme puhumme. Hyväksy kehosi, tunteesi ja ajatuksesi.

 

Luovi positiivisempaan suuntaan. Yksi parhaimmista teoista on, että kirjoitat joka päivä yhden kiitollisuuden aiheen, mistä olit/ olet kiitollinen juuri tänään. Aloita se heti.

 

Olosuhteiden hallinta, hyväksy tämän hetkinen tilanteesi ja pyri luovimaan aikaa  esim. liikkumiselle. Aloita pienin askelin. Lisäät liikkumiskertoja pikku hiljaa. Mieti motivaattori liikkumiseen, silloin se on helpompaa.

 

Älä anna ajatuksesi rönsyillä liikaa, älä vertaa itseäsi muihin vaan tee juuri niinkuin sinulle on hyväksi. Luota itseesi ja tekemiseesi. Älä anna toisten liiaksi ohjata polkuasi. Tiedä omat rajasi.

 

Suunnittele ja toteuta juuri sinulle toimiva liikuntasuunnitelma. Tee se niin että voimavarasi riittävät jotta selviydyt myös muistakin arjen haasteista.

 

Arvosta itseäsi, luota kykyysi ja tee harkittuja päätöksiä liikunnan ilon löytämiseen.

 

Ole psyykkisesti mukana tekemisessäsi, älä tee vain jotain juttua ja pakota itseäsi siihen, vaan nauti tekemisestäsi ja vaikka se tuntuu aluksi haastavalta. Mieti tekemisiäsi, johdattaako tämä sinua tapaan pysyvään liikkumiseen?

 

Muista että et ole ainut joka kamppailee psyykkisen toimintakyvyn kanssa. Me kyllä osaamme tehdä asioita konkreettisesti, mutta ilman pohdintaa ja sen tarpeellisuutta emme välttämättä aina huomaa mitä teemme ja miksi. Joskus käy niin että huomaat vasta sitten kun jokin on jäänyt pois tekemisestä. Silloin mietit miten olet selvinnyt ilman sitä.

 

Sosiaalinen kanssakäyminen auttaa paljon tavoitteissa. Vertaistuki, samassa elämäntilanteessa olevalta ihmiseltä saa tukea paljon ja voitta tsempata toinen toisianne. Myös heiltä jotka ovat käyneet läpi prosessin joskus aikaisemmin. Heiltä saa tietoa, neuvoa ja opastusta kunhan vain pyydät.

 

Tutustu mielenterveyden käteen oheisesta linkistä ja pohdi omaa mielenterveyttäsi kuvan apukysymysten avulla. Käy läpi sormi kerrallaan ja mieti, miten siihen merkityt asiat ovat toteutuneet kohdallasi viimeisen seitsemän päivän aikana. 

 https://www.mielenterveysseura.fi/fi/julisteet/mielenterveyden-käsi

Näihin asioihin on hyvä välillä pysähtyä tässä kiireellisessä ja stressaavassa elämässä ja välillä laittaa ne kaikista tärkeimmät asiat järjestykseen. Silloin emme horjahda vaikka tulisi isompikin myrsky vaan meillä on voimia tarpoa eteenpäin kohti päämääräämme.

Nautitaan elämästä, sillä me saamme olla täällä vain kerran. Eletään se niin että emme tarvitse siellä kiikkustuolissa harmitella että mitä olisi pitänyt tehdä vaan tee se nyt tai aloita projekti heti ja uskot siihen että sinä pystyt.

Minä tein sen viime vuonna 2017 ja olen sillä matkalla vieläkin. Päätökseeni silloin vaikutti myös asiakkaani joka oli 80 vuotias ja kannusti minua menemään kohti unelmaani ja tekemään sitä mitä halusin, sillä hänellä ei ollut silloin valinnanvaraa ja olisi halunnut tehdä aivan toista työtä mitä elämäntyönsä oli tehnyt. Nyt olen onnellinen siitä että tein ison ratkaisun, aloitin projektini ja uskon yhä edelleen pystyväni tähän. Kehitettävää ja opittavaa itselläni on koko ajan ja se tekee työstäni motivoimampaa sekä mielekkäämpää. 

Olen kiitollinen monesta asiasta ja siitäkin että juuri sinä luit tämän loppuun asti. Toivottavasti sain sinullekin annettua hippusen toivoa, neuvoa, ajatuksia, inspiraatiota tekemiseesi tulevaisuuteen. Oli se asia mikä tahansa minkä kanssa kamppailet, toivon että sait siihen vähän ratkaisua.

 

Oikein mukavaa viikkoa juuri sinulle, Kiitos.

 

Ajankohtaista

Kaikki uutiset